Ενεργειακές Κατοικίες

Ενεργειακές Κατοικίες

Posted on 21Σεπ

Ενεργειακές Κατοικίες

Σε συνεργασία με τους RAVAGO HELLAS (DOW), FIBRAN, ΡΙΖΑΚΟΣ, ΚΕΒΕ, ΧΑΛΚΙΣ ISOMAT, MARMOLINE και την SERWOOD σας δίνουμε την δυνατότητα να κατασκευάσετε ή να αναβαθμίσετε ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι.
Ενεργειακά σπίτια ή αλλιώς ενεργειακά αποδοτικά σπίτια λέγονται τα σπίτια που σχεδιάζονται και χτίζονται σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ). Μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΕΣΠΑ για προγράμματα χρηματοδότησης για ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας.
Η υψηλή θερμομόνωση, η απουσία θερμογεφύρων και η μεγάλη αεροστεγανώτητα προστατεύουν τα ενεργειακά σπίτια από την υγρασία και τις μεταβολές θερμοκρασίας και δίνουν στην κατασκευή απεριόριστο χρόνο ζωής. Οι εταιρείες που συνεργαζόμαστε προσφέρουν με τα πιστοποιημένα υλικά τους στους πελάτες ενεργειακά σπίτια και στέγες κλάσης Α+ που παρέχει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας έως και 70 %.

Ενεργειακές Στέγες

Όταν εννοούμε ότι μία στέγη είναι ενεργειακή σημαίνει ότι είναι 100 % θερμομονωμένη χωρίς να διακόπτεται η θερμομόνωση της. Αυτό επιτυγχάνεται διότι σε όλη την επιφάνεια της ξύλινης ή από μπετόν στέγης τοποθετείτε ένα ειδικά πατενταρισμένο θερμομονωτικό υλικό 5-7 εκατοστών με πατούρες χωρίς θερμοδιακοπή από εξιλασμένη πολυστερίνη με ειδικές κινησιές για την εύκολη τοποθέτηση των κεραμιδιών με κόλλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν τοποθετούνται καδρόνια στην στέγη και δεν διακόπτεται η μόνωση από τα καδρόνια έτσι ώστε να υπάρχουν απώλειες.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε στο να μετατρέψουμε μια στέγη σε ενεργειακή με ενιαία θερμομόνωση, χωρίς θερμογέφυρα και 70% οικονομία στην θέρμανση του σπιτιού σας. Το υλικό αυτό είναι ειδικά πατενταρισμένο και πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την εταιρεία SERWOOD.

Ενεργειακή τοιχοποιία

Με τούβλα

Για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερη μηχανική αντοχή, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στον χώρο της κεραμοποιίας η ΚΕΒΕ και η ΧΑΛΚΙΣ παρουσιάζουν μια σειρά θερμομονωτικών τούβλων κατακόρυφων οπών ΟΡΘΟBLOCK / CLIMABLOCK. Σε εξέλιξη αυτής η ΚΕΒΕ έχει δημιουργήσει επίσης και  το  ΟΡΘΟBLOCK PLUS  με πλήρωση των οπών του με γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη, ιδανικό για τοιχοποιίες πλήρωσης αλλά και φέρουσες κατασκευές.

Ο ειδικός σχεδιασμός τους με την ένωσή τους με αλληλεμπλοκή, σε συνδυασμό με την μεγάλη τους μηχανική αντοχή, δίνουν στην κατασκευή  πολύ μεγάλη ευστάθεια και πολλαπλασιάζουν τα αντισεισμικά της χαρακτηριστικά (απορρόφηση σεισμικής ενέργειας χωρίς βλάβες). Το θερμοσυσσωρευτικό  κέλυφος από πηλό που δημιουργείται, αποτελεί ένα άριστο  παθητικό σύστημα εναλλαγής θερμότητας και υγρασίας, επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση της ενέργειας, του φυσικού αερισμού και της εναλλαγής θερμοκρασίας ημέρας-νύκτας, ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλη θερμική άνεση στο εσωτερικό της οικοδομής με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Η κατασκευή γίνεται με ευκολία και ταχύτητα (η αλληλεμπλοκή διασφαλίζει τη σωστή τους τοποθέτηση και απαιτούνται μόνο 16 τμχ/m2), κόβονται εύκολα στις επιθυμητές διαστάσεις, έχουν ειδικές λαβές για ευκολία στη μεταφορά και στην τοποθέτηση και προσφέρουν μεγάλη οικονομία σε θέρμανση και κλιματισμό. Συνοδεύονται από συνδετικό κονίαμα λεπτής στρώσης και μεταλλικά πρέκια.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνεται η μονόστρωτη τοιχοποιία με ΟΡΘΟBOLCK/ CLIMABLOCK σε σύγκριση με την παραδοσιακή τοιχοποιία (δικέλυφη τοιχοποιία με εξηλασμένη πολυστερίνη στον πυρήνα). Με το τρόπο αυτό πετυχαίνουμε καλύτερο συντελεστή θερμοπερατότητας , U (W/m2k),.

Με πορομπετόν

Το πορομπετόν αποτελείται από φυσικά υλικά: τσιμέντο, χαλαζία, άσβεστο και νερό. Έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • χαμηλό βάρος(450 kg/m3). Επιβαρύνει λιγότερο με φορτία την κατασκευή γεγονός που δρα υπέρ της αντισεισμικότητας της κατασκευής.
  • παρέχει ικανοποιητική θερμό-ηχομόνωση χωρίς επιπλέον μόνωση (εξηλασμένη πολυστερίνη). Έχει συντελεστή Θερμοαγωγιμότητας λ=0,095 kcal/mhoC, ο οποίος προσδίδει στην τοιχοποιία πάχους από 15cm και άνω συντελεστή Θερμοπερατότητας K< 0,6 kcal/m2hoC.
  • ακρίβεια χάρη στις μηδενικές αποκλίσεις στις διαστάσεις του.
  • ταχύτητα στις εργασίες του υδραυλικού και του ηλεκτρολόγου διότι κόβεται εύκολα.

Συνοδεύονται από συνδετικό κονίαμα λεπτής στρώσης και πρέκια από πορομπετόν ή μεταλλικά πρέκια. Με το τρόπο αυτό πετυχαίνουμε καλύτερο συντελεστή θερμοπερατότητας , U (W/m2k),.

Συστήματα εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης

Τα συστήματα εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης είναι απαραίτητα στην Ελλάδα λόγω της παλαιότητας των κτηρίων καθώς και έλλειψης μόνωσης στο τρόπο κατασκευής. Εφαρμόζεται τόσο στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων όσο και στην εσωτερική σε παλιές και νέες κατασκευές.

Η εξωτερική θερμομόνωση τοποθετείται σε όλη την επιφάνεια του κτιρίου έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε ή να καταργήσουμε την δημιουργία θερμογέφυρας.
Αποτελεί εγγυημένα την καλύτερη θερμοκάλυψη του σπιτιού σας, ενώ δεν επηρεάζει την εξωτερική αισθητική του χώρου σας. Τοποθετείται σε όλες τις δομικές κατασκευές και στα πλεονεκτήματα της συγκαταλέγονται η διατήρηση της θερμοκρασίας του χώρου, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση της ενέργειας και την προστασία από τις δομικές εξωτερικές συστολές και διαστολές.

Τα συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης αποτελούνται από πιστοποιημένα θερμομονωτικά υλικά, όπως η διογκωμένη πολυστερίνη, ο πετροβάμβακας ή η εξηλασμένη πολυστερίνη, το οποίο επιχρίζεται με ακρυλικά ή σιλικονούχα κονιάσματα. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα ως και 85%.

Πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης:

  1. Εξοικονομείς ενέργεια.
  2. Προστατεύεις τους τοίχους σου, από την υγρασία και τη μούχλα.
  3. Αναβαθμίζεται η ενεργειακή αξία του κτιρίου.
  4. Εξοικονομείς χώρο, σε σχέση με την εσωτερική θερμομόνωση.
  5. Καλλωπίζεις την εξωτερική όψη του σπιτιού σου.

Ενεργειακά κουφώματα

Ο νέος τρόπος ζωής και το υψηλό ενεργειακό κόστος ψύξης και θέρμανσης επιβάλλουν πλέον τη χρήση κουφωμάτων με υψηλή τεχνογνωσία και αισθητική. 

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα είναι ευρέως γνωστά στην αγορά ως Ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου. Στην ουσία, αυτό που ξεχωρίζει τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα από τα συμβατικά προφίλ αλουμινίου είναι η χρήση ειδικού μονωτικού υλικού (συνήθως πολυαμιδίου, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας) που χωρίζει τα προφίλ των παραθύρων σε δύο μέρη, εξωτερικό και εσωτερικό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλή θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση. Η θερμομόνωση των κουφωμάτων (συντελεστής θερμοπερατότητας) μετριέται σε W/m2k, και στην ουσία ο αριθμός αυτός ορίζει την ποσότητα θερμότητας (σε Watt), ανά μονάδα χρόνου που μπορεί να διαπεράσει ένα κούφωμα με επιφάνεια 1m2, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο επιφανειών του (μέσα – έξω) είναι 1 βαθμός κελσίου (1o C).

Ένα κούφωμα αλουμίνιου, όμως, δεν αποτελείται μόνο από το προφίλ αλουμινίου, αλλά και από το τζάμι – υαλοπίνακα. Τα δύο αυτά υλικά, υαλοπίνακας και προφίλ αλουμινίου, έχουν διαφορετικούς συντελεστές (διαφορετική θερμομόνωση – θερμοπερατότητα). Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του προφίλ αλουμίνιου ονομάζεται Uf (U Frame – πλαίσιο) και ο συντελεστής του υαλοπίνακα Ug (U Glass -τζάμι). Ωστόσο, αυτό που μας δίνει πραγματικά να καταλάβουμε τη θερμομόνωση του κουφώματος είναι ο συντελεστής Uw (U Window-παραθύρου) που αναφέρεται στο σύνολο του κουφώματος, ακριβώς γιατί ο υαλοπίνακας και το προφίλ του κουφώματος, καταλαμβάνουν διαφορετική επιφάνεια κάθε φορά, ανάλογα με τη διάσταση του κουφώματος (παράθυρο μπάνιου, μπαλκονόπορτα, κλπ). Ο κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου είναι υποχρεωμένος να σας αναφέρει τον συντελεστή θερμομόνωσης (συντελεστή θερμοπερατότητας ή θερμικής αγωγιμότητας) κάθε παραθύρου σας.

Οι τιμές των κουφωμάτων αλουμινίου είναι καθοριστικός παράγοντας για να επιλέξουμε κουφώματα. Όμως, ακόμη και αν αγοράσουμε ενεργειακά κουφώματα υψηλής ποιότητας σε χαμηλή τιμή, μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές, σε περίπτωση που η κατασκευή και η τοποθέτησή του δε γίνουν σωστά.

Back to Top